Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Ένταση και δακρυγόνα στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές




Συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις, χρήση χημικών και αρκετές συλλήψεις σφράγισαν τη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ιερισσό της Χαλκιδικής και πορεία έως το δάσος των Σκουριών κατοίκων και φορέων της περιοχής, που αντιδρούν στα μεταλλεία χρυσού.


Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η συγκέντρωση διαμαρτυρίας, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και 21 προσαγωγές, εκ των οποίων – όπως μεταδίδει το alterthes.gr – οι 14 μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στις 12:30 το μεσημέρι στον εισαγγελέα.




Μετά τη χρήση χημικών, οι διαδηλωτές άρχισαν να αναχωρούν από το δάσος Σκουριών. Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώθηκε ότι ένας αστυνομικός τραυματίστηκε ελαφρά από πέτρα και ερευνάται ο τραυματισμός ενός πολίτη. Πάντως, οι χθεσινές πληροφορίες ανέφεραν πως τουλάχιστον δύο διαδηλωτές τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.




Όπως καταγγέλλει η ίδια στο alterthes.gr, αστυνομικός με πολιτικά χτύπησε τηβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη την ώρα που οι διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το ΑΤ Πολυγύρου για να διαμαρτυρηθούν για τους προσαχθέντες. Μάλιστα ο αστυνομικός γνωστοποίησε στη βουλευτή το όνομα του η οποία απείλησε ότι θα του κάνει μήνυση.





Νωρίτερα οι κάτοικοι είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Ιερισσό, από όπου -παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης - έφτασαν έως τις Σκουριές με αυτοκινητοπομπή.

Εκεί χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με την πρώτη να πραγματοποιεί καθιστική διαμαρτυρία στο σημείο Χοντρό Δέντρο και την δεύτερη να κατευθύνεται προς το δάσος.

Οι αντιδράσεις προκλήθηκαν μετά από έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, προς το δασαρχείο Αρναίας σύμφωνα με το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί πρωτόκολλο εγκατάστασης και υλοτόμησης με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» για την υλοτόμηση δάσους στις Σκουριές.

«Καταστρέφεται ένα μεγάλο μέρος του δάσους. Εμείς θέλουμε να το διαφυλάξουμε και να το σώσουμε», ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιάννης Βεργίνης, εκπρόσωπος από το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρου – Ακάνθου.

πηγή :tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου