Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Παντελής Καζάκος: Ο δράστης του πιο μαζικού ρατσιστικού εγκλήματος, πριν τη Μανωλάδα



                                             89
Ο Παντελής Καζάκος στα 23 του δολοφόνησε 2 μετανάστες και τραυμάτισε άλλους εφτά και έκανε το πιο μαζικό ρατσιστικό έγκλημα στην Ελλάδα. Μέχρι σήμερα.

 Τον Οκτώβρη του ’99 ο 23χρονος Παντελής Καζάκος, υπάλληλος της ΕΡΤ, είχε βγει το βράδυ και πυροβολούσε όποιον μετανάστη τύχαινε να βρει μπροστά του. Το αποτέλεσμα ήταν 2 νεκροί και 7 τραυματίες  μερικοί εκ των οποίων έχουν μόνιμα προβλήματα υγείας εξαιτίας των πυροβολισμών. Καταδικάστηκε σε δις ισόβια και 25 χρόνια κάθειρξη.
Mεταξουργείο, Bάθης, Ψυρρή, Eξάρχεια, Ομόνοια ήταν οι περιοχές που βγήκε παγανιά ο 23χρονος Παντελής Kαζάκος. Σκότωνε από τις 9 το βράδυ ώς τις 4 το πρωί όποιον ξένο έβρισκε μπροστά του
Mάρτυρας στην τελευταία επίθεση του Kαζάκου, ήταν ο 22χρονος ναυτικός Aπ. Aποστόλου από τον Πειραιά: «Tριγύριζα στην Ομόνοια, τον συνάντησα στις 4 και μου είπε να τον ακολουθήσω για να δω πώς εκτελούνται οι μυστικές αποστολές. Kατηφορίσαμε προς την Πειραιώς. Συναντήσαμε έναν ξένο μελαψό. Tον ακολουθήσαμε λίγο και μου λέει “κοίτα τώρα”. Eβγαλε τότε το πιστόλι και του έριξε τρεις».
«Δε μετανιώνω», ήταν τα πρώτα λόγια του δολοφόνου ρατσιστή μετά τη σύλληψή του. «Εφυγα από το σπίτι μου με το πιστόλι, αποφασισμένος να σκοτώσω όποιον αλλοδαπό έβλεπα στο δρόμο, γιατί το κακό μ’ αυτούς έχει παραγίνει»! Αλλά και όταν τον οδήγησαν στον εισαγγελέα, ο Π. Καζάκος δε δίστασε να ρωτήσει τον πατέρα του: «Πατέρα, ο κόσμος με θεωρεί ήρωα ή φονιά;», για να πάρει την απάντηση: «Φονιά σε λένε, παιδί μου»…
Ηταν ατάραχος και κυνικός και αργότερα, κατά την απολογία του στην 4η ειδική ανακρίτρια, καθώς περιέγραφε με κάθε λεπτομέρεια τα εγκλήματά του. Στη δίκη, όμως, επιχείρησε να παρουσιαστεί ως “ψυχοπάθης”.
Η σχέση του με τη Χρυσή Αυγή
Εκείνες οι ρατσιστικές δολοφονίες απασχόλησαν πολύ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καθηγητής του Καζάκου από το 34ο Λύκειο δήλωσε ότι από νεαρός ο δολοφόνος είχε εκφράσει ανοικτά τις ακροδεξιές απόψεις, οι οποίες ταυτιζόταν με την ιδεολογία της Χρυσής Αυγής. Οι συμμαθητές του εξέφραζαν ότι είναι μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης .
Στο δικαστήριο ο συνήγορος Πολιτικής Αγωγής παρουσίασε φωτογραφία του Καζάκου στο οποίο απεικονίζεται να κρατά πανό σε πορεία της Χρυσής Αυγής . Ο Ιός της Ελευθεροτυπίας χαρακτήρισε όχι τυχαίο γεγονός ότι τις ημέρες που έγιναν οι δολοφονίες η Χρυσή Αυγή (στις 22 Οκτωβρίου 1999) δημοσίευσε πρωτοσέλιδο με τίτλο “Ο θάνατος ενός Έθνους” (με θέμα τον υπερπληθυσμό των μεταναστών).
Το χρονικό των επιθέσεων
Στις 19 Οκτωβρίου του 1999, ο Π. Καζάκος πυροβόλησε εναντίον τριών Κούρδων. Από τις σφαίρες του έπεσε νεκρός ο Χοσεβί, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά οι Σαρίφ Μοχάμεντ και Ρασούλ Γιουσέφ.
Στις 21 Οκτωβρίου πυροβόλησε 2 φορές και τραυμάτισε σοβαρά τον Μάρκους Κόφι-Τόμι από την Γκάνα. Την ίδια μέρα πυροβόλησε και τραυμάτισε στο πρόσωπο τον Νταντόν Μοχάμεντ από το Μπαγκλαντές.
Στις 22 Οκτωβρίου πυροβόλησε 3 φορές κατά του Αμπντούλ Τίμοθι, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα ο Αμπντούλ Τίμοθι. Την ίδια μέρα στην Αθήνα πυροβόλησε μια φορά και τραυμάτισε στον αυχένα τον Πακιστανό Αχμέντ Νεσάρ. Στη συνέχεια, πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα στη θωρακική χώρα τον Ουντεσιάνι Τζορτζ και, τέλος, πυροβόλησε τον Αιγύπτιο Σαάντ Ελ Σαντί.



Πληροφορίες από: Ριζοσπάστη, Βικιπαίδεια
πηγή:left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου