Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Κείμενο με αφορμή τον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής

                                           




ΤΡΕΞΕ, ΑΝΘΡΩΠΕ, ΤΡΕΞΕ! Μήν ενοχλήστε, “Έλληνες” , είναι ευχαρίστηση μας! Κάθε μέρα εδώ μπροστά σας να πεθαίνουμε! Κράτος: Ελλάδα
 Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία 
Νομός: Κοζάνης 
Επαρχία:Εορδαίας 
Πόλη: Πτολεμαΐδα
  Ναι, μιλάμε για τα Καϊλάρια, τουτέστιν λασπότοπος. Τόπος, που κατοικούνταν από γηγενείς Μακεδόνες. 
 Ναι, φτάνουμε στο 1922. 
 Το βασίλειο της Ελλάδας, έχοντας σκοπό ν’ αλλοιώσει το γηγενή πληθυσμό, εγκαθιστά τους ταλαίπωρους από τον Πόντο και τα παράλια της Μικράς Ασίας. Κύριες ασχολίες: γεωργία, κτηνοτροφία. Όλα καλά, ήρεμα… Δε μας έλειπε κάτι, παρά μόνο το ηλεκτρικό ρεύμα, τρομάρα μας! Δ.Ε.Η.: Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. 
 1950: Να, και το ηλεκτρικό ρεύμα! Μόνο που μας άλλαξε τα φώτα… Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έγιναν βιομηχανικοί εργάτες. Αρχικά η Δ.Ε.Η. δεν έβρισκε εργατικό δυναμικό, γιατί έδινε λίγο χρήμα. Όταν, όμως, αυξήθηκαν οι αμοιβές, έρχονταν τ’ αναδρομικά το ένα μετά το άλλο, έγινε πατείς με, πατώ σε, για μια θέση στη Δ.Ε.Η. Τα κόμματα απέκτησαν πελατεία, εξασφαλίζοντας θέσεις στη λίστα του θανάτου. Όσο για διεκδικήσεις καθαρού περιβάλλοντος, ούτε λόγος. Δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε. Μας είχαν βουλώσει τα στόματα με το χρήμα… Δεν ξέραμε… πως κανείς δε σου δίνει τον παρά, αν δε σου βγάλει την ψυχή… Και οι λίγοι που αντιδρούσαν, βλέποντας μακρύτερα, ήταν για μας οι μοναχικοί, οι γραφικοί… Ναι, αγοράσαμε διαμερίσματα, αυτοκίνητα, εξοχικά… Κάναμε και τις μαγκιές των νεόπλουτων. Ρούχα μοδάτα, κομμώσεις διαστημικές, καφετέριες, μπουρδελομάγαζα… Ό,τι τραβούσε η ψυχή μας. Νομίσαμε πως πιάσαμε τον «πάπα» απ’ τ’ αρχίδια, ενώ έπρεπε να τον πιάσουμε από το λαιμό! Έλα, όμως που μαζί με τα παραπάνω γέμισε η πόλη με δεκάδες γιατρούς κάθε ειδικότητας, φαρμακεία σε αποστάσεις αναπνοής το ένα από το άλλο, ναρκωτικά για πάσα χρήση και εξαθλίωση. Τι να πούμε για τα εκατοντάδες εργατικά ατυχήματα, τους ακρωτηριασμούς, τις αναπηρίες, τους νεκρούς εργάτες της Δ.Ε.Η… Σκληρό το τίμημα της δήθεν ανάπτυξης. Ναι, ο αέρας μας είναι ραδιενεργός! Ναι η σκόνη, η τέφρα μας είναι ραδιενεργή! Ναι, τα νεκροταφεία μας είναι γεμάτα με νέους ανθρώπους! Εγκεφαλικά, καρδιακά, καρκίνοι, καρκίνοι, καρκίνοι… με την ευγενική «χορηγία» τής Δ.Ε.Η. Α.Ε . Χάνουμε τους αγαπημένους μας, τους φίλους, τους συγγενείς, τους γείτονες. Και μπρός σ’ αυτή τη βιομηχανική γενοκτονία, μένουμε απαθείς. Αφεθήκαμε στη μοίρα μας, νομίζοντας πως ΕΜΑΣ, ειδικά, δε θα μας αγγίξει η πρόωρη παγωνιά του θανάτου. Ναι, το κάρβουνό μας κάηκε για να “δει το φώς” το πανελλήνιο… Τώρα η αποβιομηχάνιση, η ανεργία, η εργασία σ’ εργολάβους που έχουν συμβάσεις με τη Δ.Ε.Η. Τώρα τα μεροκάματα της πείνας. Αφήσαμε κάτι καλό για το μέλλον των παιδιών μας, που, υποτίθεται, τόσο αγαπάμε; Όχι! 
 ΤΡΕΞΕ, ΑΝΘΡΩΠΕ, ΤΡΕΞΕ!
  Τώρα πια, δεν υπάρχει επιστροφή. Πάνε τα εύφορα χώματά μας, γίναν σεληνιακά τοπία. Πάνε τα ποταμάκια με τις καραβίδες. Γέμισαν δηλητήρια. Στα σκεπασμένα με τέφρα ορυχεία, φύτεψαν ακακίες, όπου απλώνονται οι κυψέλες για ραδιενεργό μέλι… Τώρα πια, δεν υπάρχει επιστροφή! Δεν ξέραμε; Δε θέλαμε να ξέρουμε; Ζούσαμε την ψεύτικη ευμάρεια; Ήταν για μας άγνωστη λέξη ο αγώνας; Δε νιώσαμε πως το ατομικό καλό βρίσκεται μες την κοινή διεκδίκηση; ΞΕΠΟΥΛΗΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜ, ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΣΤΟΥΜ…
  α) Ποτέ δε διεκδικήσαμε ήπιους τρόπους ενέργειας. 
 β) Ποτέ δε διεκδικήσαμε άλλους τρόπους ενέργειας. 
 γ) Ποτέ δε διεκδικήσαμε να παράγει κάθε τόπος, μόνος του, την ενέργεια που χρειάζεται. 
 δ) Ποτέ δε διεκδικήσαμε να μη γίνει η νέα (5η) μονάδα της Δ.Ε.Η. Πάλι μας ξεγέλασαν μιλώντας μας για νέες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, για νέες θέσεις εργασίας. Στην ουσία αυτό που μας προσφέρεται και πάλι είναι “θάνατος νέας τεχνολογίας”. Σας μιλάνε τα θύματα της ενεργειακής γενοκτονίας. 
 ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΜΕ… γιατί φταίμε όλοι, φταίμε όλοι που ’χει ο παπάς περβόλι! 
 Κράτος : Ελλάδα 
 Γεωγραφικό διαμέρισμα: Μακεδονία 
 Νομός: Χαλκιδικής 
 Δήμος: Αριστοτέλη 
 Όρος: Κάκαβος 
 Περιοχή: Σκουριές 
 Ναι, μιλάμε για την όμορφη Χαλκιδική , που ήταν ακόμη πιο όμορφη, πριν αναπτυχθεί τόσο πολύ ο τουρισμός. Ασχολίες: τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μελισσοκομία, υλοτομία. Όλα καλά , ήρεμα… Δεν μας λείπει κάτι. Για σταθείτε! Μήπως μας λείπει ο χρυσός; Σιωπήσαμε, βλέποντας το τσιμέντο να παίρνει τη θέση του πράσινου! Θα σιωπήσουμε, βλέποντας να έρχεται και το εξορυκτικό κακούργημα; Θα σιωπήσουμε, βλέποντας να καταστρέφεται η γη, το δάσος, το νερό, ο αέρας, η θάλασσα, η υγεία, το μέλλον των παιδιών μας; Θα σιωπήσουμε, βλέποντας την υποβάθμιση της ζωής μας; Όχι! 
 Εδώ και χρόνια αντιστεκόμαστε στα σχέδια του κράτους και των χρυσοθήρων. Η αστυνομική βία, οι προσαγωγές, οι συλλήψεις, οι λήψεις DNA, οι ρίψεις δακρυγόνων, οι τραυματισμοί αγωνιστών, η παραπληροφόρηση των μ.μ.ε., δε μας τρομάζουν, αντίθετα μας εξοργίζουν και μας εξεγείρουν. Στα χέρια μας είναι να μη γίνει, με μαθηματική ακρίβεια, η Χαλκιδική μια άλλη νεκρή Πτολεμαΐδα. Ν’ αντισταθούμε, να παλέψουμε, να καθορίσουμε τις ζωές μας ενάντια στο κέρδος και τις βλαπτικότητες. 
 Οι ελεύθεροι άνθρωποι είναι αλληλέγγυοι στον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις. Μόνο οι δούλοι εργάτες της EldoradoGold δέχονται τη βοήθεια φασιστικών μορφωμάτων τύπου Χ.Α. Τη ζωή μας δεν την αλλάζουμε μ’ όλο το χρυσάφι του κόσμου. Όταν ο θάνατος και η καταστροφή της φύσης γίνονται νόμος, τότε η αντίσταση και ο αγώνας γίνονται καθήκον. 
Λευτεριά στους συλληφθέντες αγωνιστές της Χαλκιδικής 
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
 ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! 
 
Αναρχικές – Αναρχικοί Πτολεμαΐδας 
Αντιφασιστική Συνέλευση Κοζάνης

http://antifakozanis.squat.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου