Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Τουρκία: Ενημέρωση για 20-6


                             

                                            Τίποτα δεν τελείωσε
                                                Τουρκία 20-6
Ενημερώνω σχετικά με όσα έλαβαν χώρα στην Τουρκία την Πέμπτη 20-6. Πρώτα απ’ όλα να θέσουμε το ζήτημα με τους «στατικούς ανθρώπους» (duran adam) που τις προηγούμενες είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις και υπήρχαν σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας διάσπαρτοι άνρωποι που υιοθέτησαν αυτόν τον τρόπο διαμαρτυρίας, κυρίως μπροστά σε μνημεία και σε μέρη τα οποία το καθεστώς δολοφόνησε διαδηλωτές. Οι επίσημες ανακοινώσεις μέχρι χτες ήταν για 6 νεκρούς (2 από υπερβολική χρήση χημικών). Έχουν ξεκινήσει, οι επονομαζόμενες, λαϊκές συνελεύσεις σε πάρα πολλές γειτονιές της Ισταμπούλ όπως και σε πάρα πολλά σημεία της χώρας. Αυτό που πρέπει να ειπωθεί είναι πως σε αυτές τις συνελεύσεις υπάρχουν πολλές προτάσεις αλλά όχι κάτι το υλοποιήσιμο μέχρι στιγμής. Αυτά είναι δεδομένα που πρέπει να τα έχουμε στο νου μας.

Εχτές ο κύριος τόπος συγκρούσεων ήταν η Μερσίνα. Στην εν λόγω πόλη μαζεύτηκε κόσμος από νωρίς το απόγευμα για διαδήλωση. Αυτή η μάζωξη οδήγησε τελικά σε μία λαϊκή συνέλευση ύπο την πιεστική παρουσία της αστυνομίας. Μερσίνα, ώρα 18:30 https://twitter.com/beratsaymadi/status/347735471268438016/photo/1 Σε μία επόμενη φωτογραφία βλέπουμε να έχουν καταφτάσει και τα Τομάς https://twitter.com/ILoveArctic/status/347751358738350080/photo/1 και https://twitter.com/mistreslovett/status/347757666669563905/photo/1 τα οποία εν τέλει επιτέθηκαν στον κόσμο γύρω στις 19:00 η ώρα. Η επίθεση έγινε την ίδια ώρα που ο Ερντογάν έδινε το έναυσμα για την εκκίνηση των Μεσογειακών αγώνων στην πόλη. Ο κόσμος δεν μάσησε και ανασυγκροτήθηκε εν τέλει συνεχίζοντας τη συνέλευση μέχρι αργά το βράδυ https://twitter.com/Unidadpopular_a/status/347797792787406848/photo/1 χωρίς άλλα παρατράγουδα (μέχρι τις 1.30 που παρακολούθησα). Η καλύτερη φωτογραφία της ημέρας (για μένα) στη Μερσίνα είναι αυτή https://t.co/X2htJPOXNA Κι εδώ ένα βίντεο από την μικρής έκτασης επίθεση στη Μερσίνα (αργότερα γενικεύτηκε) http://t.co/GbMUbAQPDR

Έγινε επίσης συνέλευση στο πάρκο Kugulu της Άγκυρας η οποία είχε (και πάλι) πολύ κόσμο. Σε κάποια φάση άρχισε και πορεία η οποία πορεύτηκε στην οδό Κέννεντυ (είναι δρόμος με πολλές πρεσβίες, προξενεία και άλλα τέτοια κρατικά κτήρια, ανάμεσα στα οποία και η αμερικάνικη πρεσβεία). Γενικά σε αυτή την περιοχή γίνονται συγκρούσεις με τους μπάτσους όπως έγινε κι εχτές. Οι μπάτσοι έριξαν χημικά και οι αύρες-Τομάς έριχναν ένα περιέργο μείγμα που όσοι το ένιωσαν μιλάνε για κάτι πολύ περίεργο που συμβαίνει στα σώματά τους. Επίσης οι αύρες (όπως προχτές) έριχναν αυτή τη μίξη σε μπαρ και ξεκάρφωτα κτήρια. Υπάρχουν και φωτογραφίες από ρίψη μέχρι και σε μπαλκόνια σπιτιών. Το μείγμα το οποίο περιγράφω παραπάνω είναι αυτό εδώ που είναι αρκετά σοκαριστικό https://t.co/S0f4KfBjZx

Στην Κωσταντινούπολη γύρω στις 21:00 γινόταν ανοιχτή συνέλευση στο πάρκο του Γενίκιοϊ (YeniKioy), αλλά δεν έχω εικόνα για το μέγεθος του κόσμου. Σε κάποια φάση έγινε επίθεση από «αγανακτισμένους κατοίκους» στη συνέλευση. Μπροστάρης λέγεται (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί) ότι ήταν ο εκλεγμένος (δήμαρχος, κοινοτάρχης; δεν γνωρίζω πως πάνε τα αξιώματα στην Κωσταντινούπολη) Mukhtar https://twitter.com/Unidadpopular_a/status/347824844236279808/photo/1 . Όλο αυτό έγινε με αφορμή, όπως λέγανε οι επιτιθέμενοι, το ότι αυτοί που συμμετείχαν στη συνέλευση δεν ήθελαν να χτιστεί τζαμί στην περιοχή. Βγήκαν παράλληλα και απειλιτικά tweets ενδεικτικά της κατάστασης. "Θα τους γαμήσουμε όσους είναι ενάντια στα τζαμιά, αυτό είναι το Γενίκιοϊ", λέει το παρόν τουι pic.twitter.com/QAhkUs1gMy . Οι μπάτσοι επενέβησαν άμεσα αλλά η ένταση συνέχισε να υπάρχει στην ατμόσφαιρα για αρκετή ώρα με αντεγκλήσεις εκατέρωθεν.

Κάτι τελευταίο και σημαντικό που βγήκε από χτες. Η Ένωση Δικηγόρων της Ισταμπούλ ανακοίνωσε πως 9 άτομα αγνοούνταν μέχρι χτες και δεν υπάρχουν στοιχεία γι’ αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου